Barion Pixel

7 módszer a sikeres otthoni munkavégzéshez

Lehet, hogy te még nem dolgoztál home office-ban, viszont a jövőben bármi elképzelhető. Mivel nem látjuk a koronavírus-válság végét, összegyűjtöttük azokat a fontos dolgokat, módszereket, amiket új, de akár gyakorlott “home office”-osként is érdemes újra elővenni.

A jelenlegi pandémiás helyzet minden céget és dolgozót olyan kihívások elé állít, ami korábban nem fordult elő. A koronavírus elindulásakor nagyon sok cég kérte, illetve utasította alkalmazottait, hogy otthonról végezzék a munkájukat – természetesen ott, ahol ez lehetséges. Lehet, hogy te még nem dolgoztál home office-ban, viszont a jövőben bármi elképzelhető. Mivel nem látjuk a koronavírus-válság végét, összegyűjtöttük azokat a fontos dolgokat, módszereket, amiket új, de akár gyakorlott “home office”-osként is érdemes újra elővenni.

A home office-nak nagyon sok előnye van (pl.: hallgathatsz zenét, nem zavarnak meg 5 percenként, ha kell egy-két tornagyakorlatot is elvégezhetsz több órás ülőmunka közben, stb.), de vagy előbb vagy utóbb arcon vághat az a felismerés: egyedül vagyok. A Wired az alábbi cikkben összegyűjtött olyan tanácsokat, amik segítenek Neked abban, hogyan dolgozz úgy otthonról, hogy ne “kettyózz” be.

1. Öltözz fel!

Nagyon csábító lehet, hogy pizsiben ülj le a laptop elé, de ez egy csapda. Az agyadat csak akkor tudod munkára állítani, ha úgy is teszel, mint aki dolgozik. Csináld azt, mint máskor: kelj fel, zuhanyozz le, reggelizz, moss fogat! Szóval kövesd a normál reggeli rutinodat. A home office legfontosabb szabálya: legyenek meg a határok. Előfordulhat, hogy valaki csak “félig-meddig” dolgozik otthonról. Rá kell nézni erre-arra stb. De ez nem a norma. Hosszú távon az a fontos, hogy az otthoni munkát is úgy kezeld, mint egy átlagos napot az irodában. Annyi a különbség, hogy nem az irodában vagy, hanem otthon. Ha fel vagy öltözve, nem kell aggódnod egy Zoom, vagy egy Skype miatt sem…

Home office

2. Legyen egy elkülönített helyed a munkához!

Ágy, kanapé, fotel – még véletlenül sem. Az nem munkaállomás, ahol bármikor el tudsz feküdni. Legyen egy asztalod, dohányzóasztal – a laptop így nem az öledben vagy egész napon keresztül. A konyhaasztal is megfelelő lehet erre a célra. Tényleg az a legfontosabb, hogy legyen egy olyan szeglete a lakásnak, ami a munkáról szól. Így nagy valószínűséggel el is fogod végezni a munkát. De a másik oldal is fontos: legyen meg az a része is a lakásnak, ahol nem dolgozol.

3. Mozdulj ki!

Persze ha karantén / kijárási korlátozás van, ez nem minden esetben lehet reális, de ha hosszú távú home office-ra kell berendezkedni, egy rövid séta, kávé is nagyon jól tud esni és a 4 fal után szinte felérhet egy csodás naplemente látványával a szemben lévő park is…

4. Beszélj, kommunikálj!

Biztos van olyan munkatársad is, aki szintén otthonról nyomja, de lehet olyan is, aki bent van. Tartsd mindenkivel a kapcsolatot, így nem maradsz le semmiről és továbbra is a vérkeringésben leszel. Így nem maradsz le ötletelésekről, későbbi projektekről. Nagyon fontos, hogy ne csak akkor nyúlj a mail-hez, ha feladat van, hanem egyszerűen csak kérdezz rá kollégádra: Hogy vagy? Emeld fel gyakrabban a telefont is, hiszen nem futsz össze másokkal a saját folyosódon… Egy-egy mém megosztása sem lesz olyan, mint meginni közösen a kávét, de csökkenti az elszigetelődés érzését.

Távmunka

5. Ne tévézz!

Ha csak nem olyan helyen dolgozol, ahol elengedhetetlen, ne kapcsold be. Az emberek általában nem dolgoznak hatékonyan háttérzajban. Természetesen ugyanez vonatkozik a Netflixre és a többi streaming szolgáltatóra, videojátékokra, könyvekre…. Egyszerűbben: Semmi olyant ne csináláj, amit az irodában sem tennél.

6. Nasizz egészségesen!

Home office-ban ez csak időtöltés – szinte folyamatosan snackelnél. Chips, mogyi, inkább ne! Legyen mindig otthon valami egészséges. Olajos magvak, bébirépa, stb.

7. Menj “haza”!

Az otthoni munka egyben azt is jelenti, hogy nem kell utaznod. Nincs meg az az érzés, hogy bementél, de az sem, hogy elhagytad az épületet. Ha jól betervezed azt az időt, mikor kijelentkezel a gépből, ezzel le tudod zárni a napodat. Tervezz be egy edzést teremben vagy otthon – ez is segít betartani a munkaidőt.

Megosztás:

Facebook
LinkedIn
Ez is érdekelhet

Kapcsolódó cikkek

Trójai vírus

Trójai vírusok

Mi a trójai vírus? A trójai vírus, más néven trójai program, olyan típusú rosszindulatú szoftver, amely megjelenhet a felhasználó számítógépén,

Internetes csalások

Sajnos az egyre növekvő számú internetes csalások ma már az életünk szerves részévé váltak, és egyre gyakrabban érintenek mindannyiunkat, mivel