Barion Pixel

Nigériai levelek – A 419-es átverés

Mit jelent a 419-es átverés?

A nigériai levelek (”419-es átverés”) egy olyan átverési forma, amelynek során a bűnözők általában elektronikus úton felkeresik az áldozatokat, és különböző módszerekkel próbálják rávenni őket arra, hogy pénzt küldjenek nekik. Ez a fajta csalás számos formában létezik, azonban a leggyakoribb az úgynevezett “419-es átverés“, amely nevét a nigériai Büntető Törvénykönyv vonatkozó paragrafusáról kapta.

Ez a csalás általában azzal kezdődik, hogy a bűnözők emailt küldenek az áldozatnak, amelyben arról tájékoztatják, hogy valamilyen hatalmas összegű pénz áll rendelkezésre, és ha az áldozat segít nekik, akkor részesedhet a pénzből. Az emailt általában azzal indokolják a bűnözők, hogy azért keresik meg az áldozatot, mert megbízható partnerre van szükségük a pénz átvételéhez.

Az áldozatot aztán arra kérhetik, hogy küldje el a nevét, címét, telefonszámát és más személyes információit, hogy a pénzt át tudják utalni. Ezután általában megkérhetik az áldozatot, hogy küldjön nekik előlegként pénzt, amelynek átvételéhez szükségük van az áldozat személyes adataira. Az áldozat általában ezt megteszi, de a bűnözők ezután eltűnnek, és az áldozat soha nem kapja meg a pénzét.

A csalás egyéb formái

A 419-es csalás mellett más formái is léteznek ennek a típusú átverésnek, például az email-szemét (Spam), amelyben az áldozatokat hamis ajánlatokkal vagy termékekkel csábítják, és megkérhetik őket, hogy küldjenek pénzt, mielőtt valódi terméket vagy szolgáltatást kapnának. További formák közé tartozik az ingatlan- vagy állásajánlatokkal kapcsolatos csalások, amelyekben az áldozatokat arra kérhetik, hogy előre fizessenek a munka vagy az ingatlan megtekintése érdekében, de soha nem kapják meg a szolgáltatást vagy az ingatlant.

Hogyan védekezzünk ellene?

A legjobb védelem a 419 átverés ellen az oktatás. A lehetséges csalások jeleinek felismerése az elkerülésük kulcsa. Ha valaki, akivel még sosem találkoztál, mint gazdag herceg vagy üzletember, elküld neked egy túl szépnek tűnő ajánlatot, akkor valószínűleg a történet túl szép, hogy igaz legyen (sajnos egyikünk sem ilyen szerencsés). Ezenkívül soha ne adj ki személyes információkat, vagy küldj pénzt olyan embernek, akit nem ismersz vagy nem bízol benne. Ha mégis áldozatává válsz egy 419 csalásnak, fontos, hogy azonnal jelentsd a hatóságoknak.

Sajnos még mindig léteznek ilyen típusú csalások, de némi óvatossággal és tudatossággal elkerülhetjük, hogy a trükkjeik áldozatává váljunk, habár még mindig sok áldozatot szednek rá a legkülönfélébb módszerekkel.

Oszd meg családoddal, barátaiddal ezt a cikket, hogy elkerüljétek az átveréseket! Hamarosan folytatjuk a következő típusú átveréssel, kövess minket, hogy ne maradj le!

Megosztás:

Facebook
LinkedIn
Ez is érdekelhet

Kapcsolódó cikkek

Trójai vírus

Trójai vírusok

Mi a trójai vírus? A trójai vírus, más néven trójai program, olyan típusú rosszindulatú szoftver, amely megjelenhet a felhasználó számítógépén,

Internetes csalások

Sajnos az egyre növekvő számú internetes csalások ma már az életünk szerves részévé váltak, és egyre gyakrabban érintenek mindannyiunkat, mivel