Barion Pixel

Technikai SEO alapok

Mai cikkünkben a technikai SEO-ról fogunk írni. A technikai SEO célja, hogy honlapunkat olvashatóvá, értelmezhetővé tegyük a keresőmotorok számára (elsősorban a Google keresőmotorjával foglalkozunk).

Mai cikkünkben a technikai SEO-ról fogunk írni. A technikai SEO célja, hogy honlapunkat olvashatóvá, értelmezhetővé tegyük a keresőmotorok számára (a továbbiakban elsősorban a Google keresőmotorjával fogunk foglalkozni, köszönhetően népszerűségének). Ha bővebb leírást, tananyagot keresnél, figyelmedbe ajánljuk az SEMRush cikkét. Angol nyelvű, viszont talán a legrészletesebb leírás a neten.

Előző cikkünkben már olvashattál a keresőoptimalizálás (SEO – Search Engine Optimization) alapjairól. Ha lemaradtál cikkünkről, kattints a lenti képre!

Weblapunkat a keresőrobotok, ún. crawlerek ellenőrzik, nézik végig, majd begyűjtik és értelmezik az itt megtalálható információkat. Amennyiben ezt engedélyezzük a keresőrobotoknak, a honlapunk indexálva lesz. Ezután jelenhet meg tartalmunk a Google keresőben.

Technikai SEO elemei

A következőkben röviden átnézzük, milyen elemekből épül fel a technikai SEO. A részletekbe ebben a cikkben nem megyünk bele, az túlmutatna egy alapokat leíró cikken.

Index / noindex

Az index / noindex használatával mondhatjuk meg a keresőrobotoknak, hogy az adott aloldalunk megjelenjen-e a keresőben vagy ne. Ha egy “noindex” meta taget helyezünk el oldalunk fejrészében, akkor ez az oldalunk nem lesz indexálva.

robots.txt

Weboldalunk gyökérkönyvtárában kell létrehoznunk egy robots.txt fájlt. Amikor a keresőrobot megérkezik honlapunkra, első lépésben a robots.txt fájlt keresi meg. Ebben a fájlban adjuk meg, hogy a robot melyik aloldalainkat keresse fel és melyeket ne.

301-es redirect (átirányítás)

A 301-es átirányítás egy utasítás, amely segítségével a felhasználót egy adott URL-re való érkezésekor egy másik URL-re irányítjuk át. Általában a www és nem-www (non-www) kérdésnél szokás alkalmazni. A keresőoptimalizálás szempontjából fontos, hogy vagy a www vagy a www nélküli formáját használjuk címünknek, ki kell jelölnünk egy elsődleges címet, hogy a keresőrobotok ne észleljék duplikált tartalomnak honlapunkat.

A fentieken kívül még számos elemből épül fel a technikai SEO, azonban kiindulási alapnak már ez is megteszi. Amennyiben további segítségre lenne szükséged, keress minket ide kattintva!

SEO - keresőoptimalizálás

SEO audit

Mivel a technikai SEO a keresőoptimalizálás talán legnehezebb része, érdemes lehet szakemberre bízni ennek beállítását. Meglévő weblap esetében mindig egy szükséges SEO audit a jelenlegi helyzet felméréséhez. Ekkor kiderül, milyen hiányosságok vannak, miken lehetne javítani. Sok szempontnak kell megfelelni, hogy a Google keresője indexálja oldalunkat és előkelő helyen rangsorolja azt. Keresőoptimalizálás audittal kapcsolatban bátran keress minket!

Következő cikkünkben a tartalmi (on-page) SEO-ról fogunk írni nektek. Hogy ne maradj le, kövess minket Facebookon és iratkozz fel hírlevelünkre!

Megosztás:

Facebook
LinkedIn
Ez is érdekelhet

Kapcsolódó cikkek

Trójai vírus

Trójai vírusok

Mi a trójai vírus? A trójai vírus, más néven trójai program, olyan típusú rosszindulatú szoftver, amely megjelenhet a felhasználó számítógépén,

Internetes csalások

Sajnos az egyre növekvő számú internetes csalások ma már az életünk szerves részévé váltak, és egyre gyakrabban érintenek mindannyiunkat, mivel