Barion Pixel

Technikai SEO alapok

Mai cikkünkben a technikai SEO-ról fogunk írni. A technikai SEO célja, hogy honlapunkat olvashatóvá, értelmezhetővé tegyük a keresőmotorok számára (elsősorban a Google keresőmotorjával foglalkozunk).

Mai cikkünkben a technikai SEO-ról fogunk írni. A technikai SEO célja, hogy honlapunkat olvashatóvá, értelmezhetővé tegyük a keresőmotorok számára (a továbbiakban elsősorban a Google keresőmotorjával fogunk foglalkozni, köszönhetően népszerűségének). Ha bővebb leírást, tananyagot keresnél, figyelmedbe ajánljuk az SEMRush cikkét. Angol nyelvű, viszont talán a legrészletesebb leírás a neten.

Előző cikkünkben már olvashattál a keresőoptimalizálás (SEO – Search Engine Optimization) alapjairól. Ha lemaradtál cikkünkről, kattints a lenti képre!

Weblapunkat a keresőrobotok, ún. crawlerek ellenőrzik, nézik végig, majd begyűjtik és értelmezik az itt megtalálható információkat. Amennyiben ezt engedélyezzük a keresőrobotoknak, a honlapunk indexálva lesz. Ezután jelenhet meg tartalmunk a Google keresőben.

Technikai SEO elemei

A következőkben röviden átnézzük, milyen elemekből épül fel a technikai SEO. A részletekbe ebben a cikkben nem megyünk bele, az túlmutatna egy alapokat leíró cikken.

Index / noindex

Az index / noindex használatával mondhatjuk meg a keresőrobotoknak, hogy az adott aloldalunk megjelenjen-e a keresőben vagy ne. Ha egy „noindex” meta taget helyezünk el oldalunk fejrészében, akkor ez az oldalunk nem lesz indexálva.

robots.txt

Weboldalunk gyökérkönyvtárában kell létrehoznunk egy robots.txt fájlt. Amikor a keresőrobot megérkezik honlapunkra, első lépésben a robots.txt fájlt keresi meg. Ebben a fájlban adjuk meg, hogy a robot melyik aloldalainkat keresse fel és melyeket ne.

301-es redirect (átirányítás)

A 301-es átirányítás egy utasítás, amely segítségével a felhasználót egy adott URL-re való érkezésekor egy másik URL-re irányítjuk át. Általában a www és nem-www (non-www) kérdésnél szokás alkalmazni. A keresőoptimalizálás szempontjából fontos, hogy vagy a www vagy a www nélküli formáját használjuk címünknek, ki kell jelölnünk egy elsődleges címet, hogy a keresőrobotok ne észleljék duplikált tartalomnak honlapunkat.

A fentieken kívül még számos elemből épül fel a technikai SEO, azonban kiindulási alapnak már ez is megteszi. Amennyiben további segítségre lenne szükséged, keress minket ide kattintva!

SEO - keresőoptimalizálás

SEO audit

Mivel a technikai SEO a keresőoptimalizálás talán legnehezebb része, érdemes lehet szakemberre bízni ennek beállítását. Meglévő weblap esetében mindig egy szükséges SEO audit a jelenlegi helyzet felméréséhez. Ekkor kiderül, milyen hiányosságok vannak, miken lehetne javítani. Sok szempontnak kell megfelelni, hogy a Google keresője indexálja oldalunkat és előkelő helyen rangsorolja azt. Keresőoptimalizálás audittal kapcsolatban bátran keress minket!

Következő cikkünkben a tartalmi (on-page) SEO-ról fogunk írni nektek. Hogy ne maradj le, kövess minket Facebookon és iratkozz fel hírlevelünkre!

Megosztás:

Facebook
LinkedIn
Ez is érdekelhet

Kapcsolódó cikkek

Trójai vírus

Trójai vírusok

Mi a trójai vírus? A trójai vírus, más néven trójai program, olyan típusú rosszindulatú szoftver, amely megjelenhet a felhasználó számítógépén, mint egy ártalmatlannak tűnő program

Nigériai levelek – A 419-es átverés

Mit jelent a 419-es átverés? A nigériai levelek (”419-es átverés”) egy olyan átverési forma, amelynek során a bűnözők általában elektronikus úton felkeresik az áldozatokat, és

Internetes csalások

Sajnos az egyre növekvő számú internetes csalások ma már az életünk szerves részévé váltak, és egyre gyakrabban érintenek mindannyiunkat, mivel az emberek a mindennapjaik során