Barion Pixel

Internetes csalások

Sajnos az egyre növekvő számú internetes csalások ma már az életünk szerves részévé váltak, és egyre gyakrabban érintenek mindannyiunkat, mivel az emberek a mindennapjaik során egyre több időt töltenek az online térben, és ezek a csalások kiterjednek a banki és pénzügyi tranzakciókra, az online vásárlásokra, az online kapcsolatokra és még sok egyébre. Az OTP Bank egy friss kutatása szerint – melyet 1000 fő részvételével végeztek, online kérdőív formájában – a megkérdezettek közel felénél próbálkoztak már valamilyen csalással, és 14 százalékuk már volt valamilyen csalás áldozata, 100-ból 9 főnek anyagi kára is keletkezett a csalásból adódóan (forrás: Pénzcentrum.hu).

Az interneten keresztül könnyedén csábító ajánlatokat, termékeket vagy szolgáltatásokat találhatunk, azonban ezek mögött sajnos gyakran kétes szándék húzódik meg. Néhány ilyen ajánlatot viszonylag egyszerű felismerni, azonban vannak profi módon létrehozott szolgáltatások, melyekről nem könnyű megállapítani, hogy valósak-e. A legjobbakkal is előfordul, hogy csalás áldozatai lesznek, azonban a megfelelő tájékozódás, edukáció segíthet megelőzni a további károkat.

"Phishing", avagy adathalászat

Az egyik leggyakoribb internetes csalás a phishing. Ez a módszer azt jelenti, hogy a bűnözők hamis emaileket vagy weboldalakat hoznak létre, amelyek célja az adatok, például banki vagy más személyes adatok megszerzése. Ezek az emailek vagy weboldalak általában nagyon hasonlítanak az eredeti, hiteles oldalakra, és gyakran egy kattintásra vagy adatküldésre kérnek bennünket. Az ilyen adatlopásokkal a bűnözők könnyen érzékeny információkat szerezhetnek meg az áldozatoktól. Az embereknek mindig óvatosnak kell lenniük az olyan emailekkel és weboldalakkal kapcsolatban, amelyek azonnali cselekvést kérnek. Az első és legfontosabb lépés, hogy mielőtt (!) az emailben szereplő bármilyen linkre rákattintanánk, győződjünk meg róla, hogy hihetünk-e az emailnek. Ellenőrizzük a következőket:

Ha bármelyik fenti pontnál elbizonytalanodnál és nem tudsz magad dönteni, kérj segítséget olyantól, aki egyszerűen meg tudja állapítani, hogy van-e okod gyanakodni! Inkább kérdezd meg barátodat, családtagodat “feleslegesen”, minthogy csalás áldozata legyél. A későbbiekben még jelentkezünk konkrét, megtörtént csalásokkal, amelyekből te is tanulhatsz, szóval olvass tovább és kövess minket!

Online vásárlások

Fontosnak tartjuk még, hogy beszéljünk az online vásárlások témaköréről. Az online vásárlások is sok veszélyt rejtenek magukban. Ha az árak túl jók ahhoz, hogy igazak legyenek, akkor mindenképp kezdjünk el gyanakodni és ellenőrizzük a webshopot. Az online vásárlások előtt ajánlott ellenőrizni a vállalatok hátterét, tanulmányozni a felhasználói véleményeket és csak megbízható weboldalról vásárolni. Az áruházak gyakran ajánlanak árengedményeket és kuponokat, de mindig ellenőrizni kell a forrást, ha számunkra ismeretlen oldalról rendelnénk. A következő képen látható például, hogy Saucony futócipőt kerestünk. A Google legelső találatait látjuk. Mindegyik (!) itt látható weboldal hamis és átverés. Ha ezekről rendelnénk futócipőt, az sajnos soha nem érkezne meg hozzánk, viszont az árát kifizetnénk és soha nem kaphatnánk vissza.

Hamis online profilok

Az online kapcsolatokat is meg kell óvni. Az online ismerkedő oldalakon és közösségi oldalakon könnyen be lehet csapni az embereket, különösen a fiatalokat. A bűnözők gyakran hamis profilt hoznak létre, és személyes adatokat és információkat kérnek, majd az áldozatokat zsarolják. Rosszabb esetben akár személyes találkozóra is hívják a gyerekeket, és akár bántalmazás áldozatai is lehetnek. A chatelés és az online randevúk előtt fontos, hogy biztonsági intézkedéseket tegyünk, például közösségi oldalakon ne osszunk meg túl sok személyes információt, soha ne osszunk meg jelszót és ne adjunk pénzt, ajándékokat.

A következő cikkekben a mindennapjainkban leggyakrabban előforduló internetes, telefonos átverésekkel, csalásokkal foglalkozunk majd részletesebben. Tarts velünk, oszd meg családoddal, barátaiddal a cikkeket, hogy ne essetek a csalások áldozatául!

Megosztás:

Facebook
LinkedIn
Ez is érdekelhet

Kapcsolódó cikkek

Trójai vírus

Trójai vírusok

Mi a trójai vírus? A trójai vírus, más néven trójai program, olyan típusú rosszindulatú szoftver, amely megjelenhet a felhasználó számítógépén,

Internetes csalások

Sajnos az egyre növekvő számú internetes csalások ma már az életünk szerves részévé váltak, és egyre gyakrabban érintenek mindannyiunkat, mivel