Barion Pixel

8 érv a felhőszolgáltatás mellett

A hazai vállalkozások nagy része továbbra sem használja ki az online eszközök előnyeit. És hogy mik ezek az előnyök? Ebben a cikkünkben összeszedtünk 8 érvet, ami segít megismerni ezeket.

Egy külföldi felmérés alapján (451 Research) 2019-ben világszinten a cégek 90%-a használt valamilyen felhő alapú szolgáltatást. Ez alapján azt gondolhatnánk, hogy majdnem minden vállalkozás online tárolja adatait, a kollégák tárgyalásainak és konferenciáinak nagy része is online zajlik. De közel sem ez a valóság. Sok esetben csak nagyon apró lépésenként közelítenek a felhő irányába. Magyarországon ez különösen igaz. A hazai vállalkozások nagy része továbbra sem használja ki az online eszközök előnyeit. És hogy mik ezek az előnyök? Ebben a cikkünkben összeszedtünk 8 érvet, ami segít megismerni ezeket.

A felhő alapú rendszerek működése

A felhő alapú rendszerek alapvetően nem sokban különböznek a webes kliensektől (pl. email). Használatukkal a felhasználó számára anélkül érhetőek el a különböző funkciók és fájlok, hogy azokat a saját számítógépükön kellene tárolniuk. Valószínűleg már Te is több különféle felhő alapú szolgáltatást használtál úgy, hogy erre nem is gondoltál. A Facebook, az Instagram, a Gmail mind ilyen szolgáltatások. Ezek használatakor a felhasználók személyes adataikat, fájljaikat egy távoli kiszolgálóra küldik, amely azokat a későbbi felhasználásig tárolja. Hasonló elven működnek a vállalkozások számára kialakított felhőszolgáltatások is, azonban még ma is sokan vonakodnak az adatok efféle tárolásától. Ezek egy része köszönhető a bizalmatlanságnak, a nyitottság hiányának vagy egyszerűen annak, hogy a cégvezetők nem ismerik az adott terméket, szolgáltatást.

Milyen előnyei vannak a felhő alapú szolgáltatások használatának?

1. Költségcsökkentés

Képzeld el, hogy eszközeid kihasználtsága mindig közel 100% lenne: nem kell fenntartani a használaton kívüli (viszont le nem kapcsolható) szervereket, azonban amikor komolyabb erőforrásra van szükség, pillanatok alatt skálázhatóak (akár vertikális, akár horizontális irányban) a rendszereid. A felhőszolgáltatások egyik legnagyobb előnye, hogy használatidíj-alapúak, így a nem használt szolgáltatásokért nem kell fizetnünk. Egy megvásárolt, kihasználatlanul üzemelő rendszernél költségesebb IT megoldás nem igazán létezik. Az Azure kalkulátorának, illetve költségelőrejelzésének köszönhetően nagy pontossággal tudunk számolni jövőbeni kiadásainkkal.

2. Biztonság

A felhő alapú megoldások bevezetése kapcsán a vállalatvezetők aggályai leginkább a biztonsággal kapcsolatosak. Elsődleges aggály, hogy amikor a dokumentumokat, programokat és egyéb adatokat nem “biztonságosan” (pl. a fiókban lévő adathordozón, a nem megfelelően elzárt szerverhelyiségben, stb.) tartják, akkor honnan tudhatják, hogy a felhőben tárolva azokat megfelelően fogják védeni.
Sajnos a mérlegelésnél az általában nem vagy csak nagyon ritkán kerül elő, hogy az adatlopások nagy része belsőleg történik (a legtöbb esetben a leggyengébb pontot, a felkészületlen kollégát kihasználva). Valamint egy elveszett vagy meghibásodott merevlemezről szinte lehetetlen visszaállítani az adatokat, míg a felhőben ez pillanatok alatt megtörténhet, amit a szolgltató garantál a megfelelő minőségű és mennyiségű biztonsági mentéssel.
Valójában a felhőre váltó vállalkozások nagy része egyértelmű javulást tapasztalt a biztonság tekintetében. A megfelelő titkosítás használatával az adatbázisokban tárolt és a hálózaton továbbított adatok kevésbé hozzáférhetők a kártevők, hackerek számára. Ha mégis megtörténik a baj, a legtöbb esetben gyorsabban és sikeresebben elvégezhető a helyreállítás a felhőt használó cégek esetében.

3. Skálázhatóság

A helyi szerverek üzemeltetésével szemben a felhő alapú megoldások nagyobb rugalmasságot biztosítanak. Ha további számítási teljesítményre van szükséged, egyszerűen hozzáadhatóak további processzormagok a virutális szerverhez. Ha nagyobb tárhelyre van szükség, gyorsan megnövelhető a tárhelykapacitás. Ha új szervert kell üzembe helyezni, egyszerűen létrehozhatunk egy másik virtuális szervert. Nincs szükség drága eszközök beszerzésére, nem kell számolni a hosszú (sokszor heteket, hónapokat igénylő) szállítási idővel. Az új szerverek üzembe helyezése gyorsan megtörténik, kezdeti költség nélkül.

Felhőszolgáltatás

4. Hatékony együttműködés

Amikor egy cég két vagy több munkavállalóval rendelkezik, akkor az együttműködés nagyon fontos pontja a munkának. Egyébként hogyan is működhetne a csapatmunka? A Microsoft felhő alapú megoldásaival az együttműködés még sosem volt ilyen hatékony. A kollégák biztonságosan és egyszerűen megoszthatják egymással fájljaikat, tárgyalásokat egyeztethetnek, videókonferencián vehetnek részt.

5. Távmunka

Sajnos Magyarországon közel sem annyira elterjedt formája munkánknak a távmunka, mint külföldön. Pedig sok esetben egy plusz juttatásként is fel lehet fogni ezt. A munkavállalók magánélet-munka egyensúlyának fenntartásával komoly előnyre tehetsz szert az álláspiacon.
Talán soha nem volt még olyan fontos a távmunka, mint a jelenlegi helyzetben. A Microsoft felhő alapú megoldásaival gyerekjáték a kollégák távoli hozzáférése. A céges adatok állandó elérése (természetesen csak a jogosult felhasználóknak), hatékony együttműködés a kollégákkal, a megszokott tárgyalások online lebonyolítása mind a szolgáltatások része.

HoriWebSolutions notebook

6. Globális elérhetőség

Az Azure a világ 58 régiójában elérhető, több, mint 140 országban. A globálisan elhelyezett adatközpontjai elengedhetetlenek a biztonságos működéshez.

7. Fenntarthatóság

Környezetünk jelenlegi állapotára tekintettel már nem elég, ha a cég faültetéssel megpróbálja ellensúlyozni az irodaház építésének hatalmas környezetszennyező hatásait. Az igazi megoldás valójában a pazarlás megszüntetése lenne. A Microsoft Azure adta lehetőségeket kihasználva mindig közel 100%-os kihasználatlansággal üzemeltethetjük infrastruktúránkat.

8. Automatikus frissítések

A Microsoft felhő alapú szolgáltatásainak használatával rendszerünk mindig a legaktuálisabb verzión fut, a frissítések automatikusan és biztonságosan történnek meg. IT alkalmazottaid így más, értékteremtő munkával tölthetik idejüket a folyamatos patchek telepítése helyett.

Megosztás:

Facebook
LinkedIn
Ez is érdekelhet

Kapcsolódó cikkek

Trójai vírus

Trójai vírusok

Mi a trójai vírus? A trójai vírus, más néven trójai program, olyan típusú rosszindulatú szoftver, amely megjelenhet a felhasználó számítógépén,

Internetes csalások

Sajnos az egyre növekvő számú internetes csalások ma már az életünk szerves részévé váltak, és egyre gyakrabban érintenek mindannyiunkat, mivel