Barion Pixel

10 érv a felhőtárhely használata mellett

Gondolkodsz valamilyen felhőmegoldás bevezetésén a vállalkozásodnál? Esetleg az ötlet meg van már, viszont kételyeid vannak a szolgáltatással kapcsolatban? Az alábbiakban felsorolunk 10 érvet a felhőtárhely használata mellett.

Gondolkodsz valamilyen felhőmegoldás bevezetésén a vállalkozásodnál? Esetleg az ötlet meg van már, viszont kételyeid vannak a szolgáltatással kapcsolatban? Az alábbiakban felsorolunk 10 érvet a felhőtárhely használata mellett. Reméljük a cikk elolvasása után Te is könnyebben tudsz majd dönteni!

1. Biztonság

Sokak számára még a mai napig kérdéses, biztonságos-e a felhő. A rövid válasz: igen. Fizikai és szoftveres védelem egész sora védi adataidat:

  • lezárt területen lévő adatközpont
  • biztonsági személyzet
  • korlátozott belépés (csak az engedélyezett személyek mehetnek be, csak akkor, amikor konkrét feladatuk van és korlátozott ideig tartózkodhatnak csak bent)
  • többszörös mentés (redundáns mentés) a hardverhibák kiküszöbölésére
  • automatikus biztonsági mentések

2. Vészhelyzet-helyreállítási terv

Minden vállalat számára nagyon fontos gondoskodni arról, mi fog történni egy adott vészhelyzet esetén.

  • Hol vannak tárolva az adatok?
  • Hogyan érjük el a biztonsági mentést?
  • Mennyi idő visszaállítani a rendszert?
  • Vannak tartalék eszközök?

Szerencsére a cloud használatával ezekről nem neked kell gondoskodni és biztos lehetsz benne, hogy a felhőszolgáltató megtette a szükséges intézkedéseket. Hardverhiba vagy akár egy egész adatközpont kiesése esetén is automatikusan aktiválódik a helyreállítási terv és adataid azonnal elérhetővé válnak egy másik adatközpontban. Folyamatos mentés készül fájljaidról, így nem kell aggódnod azok biztonsága miatt.

3. Használhatóság és elérhetőség

A fogd és vidd (drag and drop) módszerrel nagyon egyszerűen átmásolhatod adataidat a felhőtárhelyedbe. Ettől a pillanattól kezdve adataid szinte bárhonnan és bármikor elérhetőek lesznek, csupán internetkapcsolatra van szükséged.

4. Költséghatékonyság

Sokan nem sejtik, de a felhőben tárolni adataidat sokkal olcsóbb. Először is nincs szükség a szerverszoba építésére, nem kell ennek megfelelő hűtéséről gondoskodni, nincs szükség a nagyon költséges szervereszközök, tárolók megvásárlására. Hatalmas összeget tudsz megtakarítani a tőkebefektetés (CapEx) minimalizálásával. Ezen kívül a folyamatos fenntartáson (OpEx) is elképesztő összegeket takaríthatsz meg. Arról nem is beszélve, hogy 3-5 éven belül újra cserélned kell szervereszközeidet, míg a felhőben erre sem lesz szükséged, erről továbbra is a szolgáltató gondoskodik.

5. Könnyű megosztás

Az adatok megosztása sosem volt ilyen egyszerű a kollégákkal, üzleti partnerekkel, mint most. A felhőszolgáltatások hatalmas előrelépést hoztak e tekintetben. Nincs többé szükség a fájlmegosztó szolgáltatások keresgélésére, ha nincs a cégnek saját eszköze a nagyméretű fájlok külsős megosztására. Tegyük hozzá, az ingyenes fájlmegosztó szolgáltatásokra feltölteni a céges adatokat… Biztos, hogy jó ötletnek tartod?

6. Együttműködés

A felhőszolgáltatások használatával gyerekjáték az együttműködés. Bárhol is legyünk a világban, úgy tudunk közösen dolgozni a fájlokon, ahogy korábban soha. Egy Microsoft Teams videókonferencia közben ugyanazt a fájlt megnyitva úgy dolgozhatunk, mintha egymás mellett ülnénk az irodában, miközben valaki home office-ban van, a többiek pedig a világ különböző pontjain.

7. Automatizáció

Az üzleti döntéshozók egyik legnagyobb kihívása a biztonsági mentések tervezése és elvégzése olyan módon, hogy az a napi munkát minél kevésbé befolyásolja és zavarja. A felhőtárhely ezt a terhet is leveszi a válladról. Csupán azt kell kiválasztanod, mit és mikor szeretnél menteni és a rendszer automatikusan elvégzi ezt a háttérben, anélkül, hogy ez bármilyen szinten is zavarná a mindennapi működést.

8. Skálázhatóság

A felhő alapú kiszolgálók lehetőséget adnak a rendszer vízszintes és függőleges skálázására is. A legjobb az egészben, hogy csak azért az erőforrásért fizetsz, amit használsz. Ha csak az év végi időszakban (pl. Black Friday, karácsonyi rendelések, stb.) van szükséged a komolyabb erőforrásra, egész egyszerűen hozzáadsz néhány processzormagot és memóriát a webszerveredhez, majd az időszak végén kikapcsolod a plusz erőforrást. Egy másik példában projekt jellegű munkát fogadtál el, így a következő 6 hónapban alvállalkozók csatlakoznak hozzád, így ebben az időszakban nagyobb felhőtárhelyre lesz szükséged. Felhőtárhely használata nélkül komoly beruházás lenne a tárolókapacitás biztosítása (meg kell venned a merevlemezeket, bővítened kell a szerverszobát, az alkalmazottaid a bővítéssel kell, hogy foglalkozzanak), valamint a projektmunka végeztével kihasználatlanul kellene futtatnod a felesleges erőforrásokat. Szerencsére a felhő alapú tárolás ezt is megoldja: a projektmunka idejére további tárolókat adsz az erőforrásaidhoz és amikor nincs többé szükséged rá, egyszerűen leállítod ezeket és többé nem fizetsz értük.

9. Kényelem

A kényelem és nyugalom, amit a felhő alapú tárolás ad egyszerűen elképesztő! A felhőben tárolt adatok bárhonnan és bármilyen eszközről (természetesen aminek engedélyezve van az elérés) elérhetőek. A bevitt információ automatikusan mentésre kerül (pl. Word szöveg, Excel táblázat, PowerPoint prezentáció szerkesztése közben minden billentyűleütés után automatikusan ment a rendszer). Az online felhő alapú tárolás adta kényelem megengedi, hogy te csak a munkára fókuszálj és ne kelljen az adataid biztonsága miatt aggódnod.

10. Szinkronizálás

Amíg offline tárolod adataid, időnként nehézséget okozhat az adatok átvitele egyik eszközről a másikra. Hogyan osztod meg a Windows PC-den szerkesztett prezit, amit az iPad-en szeretnél bemutatni a potenciális ügyfeleidnek? Persze, megoldható a feladat, viszont ha minden egyes nap ilyen problémákkal kell foglalkoznod, az egy idő után idegőrlővé válik. Nem lenne egyszerűbb anélkül megnyitni a mobil eszközödön a prezentációdat, hogy akár csak egyszer is a Mentés / Másolás / Beillesztés / Megosztás gombok bármelyikére kellett volna kattintanod?

Összegzés

Az online felhő alapú tárolás és biztonsági mentés mindenféle vállalkozásnak pozitív változásokat hoz. A felhőtárhely egy kiváló eszköz, amely nem igényel nagy beruházást, sőt hatalmas megtakarítást jelenthet megfelelő tervezés mellett. A költségek csökkentése mellett gyorsabb és hatékonyabb munkát, együttműködést, információ megosztást eredményez, valamint kevesebb beavatkozásra és felügyeletre van szükség. Mindeközben pedig mindenkinek több ideje lesz azzal a munkával foglalkozni, ami komoly bevételt és hozzáadott értéket hoz.

Megosztás:

Facebook
LinkedIn
Ez is érdekelhet

Kapcsolódó cikkek

Trójai vírus

Trójai vírusok

Mi a trójai vírus? A trójai vírus, más néven trójai program, olyan típusú rosszindulatú szoftver, amely megjelenhet a felhasználó számítógépén,

Internetes csalások

Sajnos az egyre növekvő számú internetes csalások ma már az életünk szerves részévé váltak, és egyre gyakrabban érintenek mindannyiunkat, mivel