fbpx

10 érv a felhőtárhely használata mellett

Gondolkodsz valamilyen felhőmegoldás bevezetésén a vállalkozásodnál? Esetleg az ötlet meg van már, viszont kételyeid vannak a szolgáltatással kapcsolatban? Az alábbiakban felsorolunk 10 érvet a felhőtárhely használata mellett.

Gondolkodsz valamilyen felhőmegoldás bevezetésén a vállalkozásodnál? Esetleg az ötlet meg van már, viszont kételyeid vannak a szolgáltatással kapcsolatban? Az alábbiakban felsorolunk 10 érvet a felhőtárhely használata mellett. Reméljük a cikk elolvasása után Te is könnyebben tudsz majd dönteni!

1. Biztonság

Sokak számára még a mai napig kérdéses, biztonságos-e a felhő. A rövid válasz: igen. Fizikai és szoftveres védelem egész sora védi adataidat:

  • lezárt területen lévő adatközpont
  • biztonsági személyzet
  • korlátozott belépés (csak az engedélyezett személyek mehetnek be, csak akkor, amikor konkrét feladatuk van és korlátozott ideig tartózkodhatnak csak bent)
  • többszörös mentés (redundáns mentés) a hardverhibák kiküszöbölésére
  • automatikus biztonsági mentések

2. Vészhelyzet-helyreállítási terv

Minden vállalat számára nagyon fontos gondoskodni arról, mi fog történni egy adott vészhelyzet esetén.

  • Hol vannak tárolva az adatok?
  • Hogyan érjük el a biztonsági mentést?
  • Mennyi idő visszaállítani a rendszert?
  • Vannak tartalék eszközök?

Szerencsére a cloud használatával ezekről nem neked kell gondoskodni és biztos lehetsz benne, hogy a felhőszolgáltató megtette a szükséges intézkedéseket. Hardverhiba vagy akár egy egész adatközpont kiesése esetén is automatikusan aktiválódik a helyreállítási terv és adataid azonnal elérhetővé válnak egy másik adatközpontban. Folyamatos mentés készül fájljaidról, így nem kell aggódnod azok biztonsága miatt.

3. Használhatóság és elérhetőség

A fogd és vidd (drag and drop) módszerrel nagyon egyszerűen átmásolhatod adataidat a felhőtárhelyedbe. Ettől a pillanattól kezdve adataid szinte bárhonnan és bármikor elérhetőek lesznek, csupán internetkapcsolatra van szükséged.

4. Költséghatékonyság

Sokan nem sejtik, de a felhőben tárolni adataidat sokkal olcsóbb. Először is nincs szükség a szerverszoba építésére, nem kell ennek megfelelő hűtéséről gondoskodni, nincs szükség a nagyon költséges szervereszközök, tárolók megvásárlására. Hatalmas összeget tudsz megtakarítani a tőkebefektetés (CapEx) minimalizálásával. Ezen kívül a folyamatos fenntartáson (OpEx) is elképesztő összegeket takaríthatsz meg. Arról nem is beszélve, hogy 3-5 éven belül újra cserélned kell szervereszközeidet, míg a felhőben erre sem lesz szükséged, erről továbbra is a szolgáltató gondoskodik.

5. Könnyű megosztás

Az adatok megosztása sosem volt ilyen egyszerű a kollégákkal, üzleti partnerekkel, mint most. A felhőszolgáltatások hatalmas előrelépést hoztak e tekintetben. Nincs többé szükség a fájlmegosztó szolgáltatások keresgélésére, ha nincs a cégnek saját eszköze a nagyméretű fájlok külsős megosztására. Tegyük hozzá, az ingyenes fájlmegosztó szolgáltatásokra feltölteni a céges adatokat… Biztos, hogy jó ötletnek tartod?

6. Együttműködés

A felhőszolgáltatások használatával gyerekjáték az együttműködés. Bárhol is legyünk a világban, úgy tudunk közösen dolgozni a fájlokon, ahogy korábban soha. Egy Microsoft Teams videókonferencia közben ugyanazt a fájlt megnyitva úgy dolgozhatunk, mintha egymás mellett ülnénk az irodában, miközben valaki home office-ban van, a többiek pedig a világ különböző pontjain.

7. Automatizáció

Az üzleti döntéshozók egyik legnagyobb kihívása a biztonsági mentések tervezése és elvégzése olyan módon, hogy az a napi munkát minél kevésbé befolyásolja és zavarja. A felhőtárhely ezt a terhet is leveszi a válladról. Csupán azt kell kiválasztanod, mit és mikor szeretnél menteni és a rendszer automatikusan elvégzi ezt a háttérben, anélkül, hogy ez bármilyen szinten is zavarná a mindennapi működést.

8. Skálázhatóság

A felhő alapú kiszolgálók lehetőséget adnak a rendszer vízszintes és függőleges skálázására is. A legjobb az egészben, hogy csak azért az erőforrásért fizetsz, amit használsz. Ha csak az év végi időszakban (pl. Black Friday, karácsonyi rendelések, stb.) van szükséged a komolyabb erőforrásra, egész egyszerűen hozzáadsz néhány processzormagot és memóriát a webszerveredhez, majd az időszak végén kikapcsolod a plusz erőforrást. Egy másik példában projekt jellegű munkát fogadtál el, így a következő 6 hónapban alvállalkozók csatlakoznak hozzád, így ebben az időszakban nagyobb felhőtárhelyre lesz szükséged. Felhőtárhely használata nélkül komoly beruházás lenne a tárolókapacitás biztosítása (meg kell venned a merevlemezeket, bővítened kell a szerverszobát, az alkalmazottaid a bővítéssel kell, hogy foglalkozzanak), valamint a projektmunka végeztével kihasználatlanul kellene futtatnod a felesleges erőforrásokat. Szerencsére a felhő alapú tárolás ezt is megoldja: a projektmunka idejére további tárolókat adsz az erőforrásaidhoz és amikor nincs többé szükséged rá, egyszerűen leállítod ezeket és többé nem fizetsz értük.

9. Kényelem

A kényelem és nyugalom, amit a felhő alapú tárolás ad egyszerűen elképesztő! A felhőben tárolt adatok bárhonnan és bármilyen eszközről (természetesen aminek engedélyezve van az elérés) elérhetőek. A bevitt információ automatikusan mentésre kerül (pl. Word szöveg, Excel táblázat, PowerPoint prezentáció szerkesztése közben minden billentyűleütés után automatikusan ment a rendszer). Az online felhő alapú tárolás adta kényelem megengedi, hogy te csak a munkára fókuszálj és ne kelljen az adataid biztonsága miatt aggódnod.

10. Szinkronizálás

Amíg offline tárolod adataid, időnként nehézséget okozhat az adatok átvitele egyik eszközről a másikra. Hogyan osztod meg a Windows PC-den szerkesztett prezit, amit az iPad-en szeretnél bemutatni a potenciális ügyfeleidnek? Persze, megoldható a feladat, viszont ha minden egyes nap ilyen problémákkal kell foglalkoznod, az egy idő után idegőrlővé válik. Nem lenne egyszerűbb anélkül megnyitni a mobil eszközödön a prezentációdat, hogy akár csak egyszer is a Mentés / Másolás / Beillesztés / Megosztás gombok bármelyikére kellett volna kattintanod?

Összegzés

Az online felhő alapú tárolás és biztonsági mentés mindenféle vállalkozásnak pozitív változásokat hoz. A felhőtárhely egy kiváló eszköz, amely nem igényel nagy beruházást, sőt hatalmas megtakarítást jelenthet megfelelő tervezés mellett. A költségek csökkentése mellett gyorsabb és hatékonyabb munkát, együttműködést, információ megosztást eredményez, valamint kevesebb beavatkozásra és felügyeletre van szükség. Mindeközben pedig mindenkinek több ideje lesz azzal a munkával foglalkozni, ami komoly bevételt és hozzáadott értéket hoz.

Megosztás:

Facebook
LinkedIn
Ez is érdekelhet

Kapcsolódó cikkek

SEO - keresőoptimalizálás

Technikai SEO alapok

Mai cikkünkben a technikai SEO-ról fogunk írni. A technikai SEO célja, hogy honlapunkat olvashatóvá, értelmezhetővé tegyük a keresőmotorok számára (elsősorban a Google keresőmotorjával foglalkozunk).

HoriWebSolutions notebook

Keresőoptimalizálás (SEO) alapok

Jelen cikk célja, hogy egy áttekintést adjon a keresőoptimalizálás tudományával kapcsolatban. A cikket végigolvasva nem lesz profi SEO szakember, azonban ad némi iránymutatást, merre is indulj tovább.

HoriWebSolutions blog

Érd el az ügyfeleket profi tartalmakkal!

Manapság egy valamit is magára adó vállalkozás jelen van az online térben. Nyilván szüksége is van rá, hiszen a virtuális jelenlét nélkül szinte esélytelen profitábilisan működni. Miért is mondom ezt? A legfontosabb, hogy a vállalkozásnak ott kell megmutatni magát és termékeit, ahol a vevői vannak (Facebook, Instagram, Google keresője, LinkedIn stb.).