Barion Pixel

WordPress alapok – előnyök és hátrányok

Egyszerűen megfogalmazva a WordPress a legegyszerűbb és legnépszerűbb eszköz a saját weboldalad megépítéséhez. Az Internet összes weboldalának 39.5%-a WordPress alapon fut. Igen, jól olvastad. 4-ből több, mint 1 oldal, amit böngészel, valószínűleg a WordPress-re épül.

Mi az a WordPress?

Egyszerűen megfogalmazva a WordPress a legegyszerűbb és legnépszerűbb eszköz a saját weboldalad megépítéséhez. Az Internet összes weboldalának 39.5%-a WordPress alapon fut. Igen, jól olvastad. 4-ből több, mint 1 oldal, amit böngészel, valószínűleg a WordPress-re épül.

Némiképp magasabb technikai szinten megfogalmazva a WordPress egy nyílt forráskódú, GPLv2 licenc alatt futó tartalomkezelő rendszer, amely azt jelenti, hogy bárki szabadon használhatja, illetve módosíthatja a szoftvert. A tartalomkezelő rendszer alapvetően egy eszköz, ami a weboldalad kezelését több szempontból is leegyszerűsíti anélkül, hogy programozói tudással kellene rendelkezned. Ennek végeredménye, hogy a WordPress alapú weboldalak építése bárki számára elérhető – programozói tudás nélkül is.

WordPress kezdőoldal

A WordPress-nek rengeteg előnye van más tartalomkezelő rendszerekkel szemben, azonban van néhány hátránya is, melyeket ismertetni fogunk ebben a cikkben. A legnagyobb előnyt nagyon sokan nem emelik ki, pedig talán ez lehet az oka annak, hogy több, mint 70 millió honlap fut ezen a rendszeren: a WordPress használata lehetővé teszi a weboldal tulajdonosának, hogy minimálisra csökkentse kiszolgáltatottságát a weboldal fejlesztőktől és mégis professzionális megjelenést érjen el.

Ha korábban gyorsan és olcsón (esetleg ingyen) szerettél volna megjelenni az Interneten, akkor egy lehetőséged volt: más domain-je alatt létrehoztál egy oldalt a blog.hu oldalon vagy valamilyen ehhez hasonló felületen. A WordPress kezelése hasonlóan egyszerű a klasszikus blogmotorokhoz képest, azonban milliónyi előnnyel rendelkezik ezekhez képest. Talán az egyik legfontosabb, hogy használhatod saját domained. Így egy sikeres weboldala üzemeltetése esetén a felhasználóid nem a szolgáltatód statisztikáját javítják (valamint az ő hirdetéseire kattintanak), hanem valóban a Te felhasználóid lesznek Te használhatod ki az ezzel járó előnyöket. Ezen kívül ezernyi sablon és bővítmény közül válogathatsz, melyeket beépíthetsz a weboldaladra. Ezt a két dolgot összefoglalva tehát a legfontosabb előny a tulajdonos szabadsága.

WordPress.org / WordPress.com – mi a különbség, melyiket válaszd?

A WordPress-el ismerkedők gyakran összekeverik a WordPress.com és WordPress.org oldalakat, aminek köszönhetően nem az ő igényeiknek megfelelő tartalomkezelő rendszert kezdik el használni. Sokan habár tudják, hogy a két platform különbözik egymástól, a pontos különbségeket nem ismerik.

Gyakori kérdés a felhasználóktól, hogy melyik a jobb platform: a WordPress.com vagy a WordPress.org. Hogy segítsünk ennek megválaszolásában, a WPKurzus oldalán találsz egy részletes összehasonlítást a két platformról . Ez alapján már Te magad is el tudod dönteni, hogy az igényeidet az ingyenes WordPress.com vagy a saját magunk által „hosztolt” WordPress.org fedi inkább.

Javaslatunk: WordPress.org

Habár a fizetős előnyök egyike sem feltétlenül szükséges a WordPress.com használatakor, véleményünk szerint nem tudjuk maximálisan kihasználni a platformban rejlő lehetőségeket a bővítmények, egyedi módosítások, stb. nélkül. Amennyiben az általad termelt bevétel 100%-át szeretnéd, hogy nálad landoljon, jóval költséghatékonyabb megoldás lehet egy web hosting szolgáltatás igénybevétele, aminek segítségével teljes kontroll alatt tarthatod weboldalad. Ha további segítségre van szükséged saját WordPress oldalad megépítéséhez, kövesd tartalmainkat!

Egy saját magunk által üzemeltetett WordPress.org weboldala megépítése nem annyira nehéz, mint az elsőre látszik, azonban nagyon sok időt felemészthet, ha nem tudod, milyen sorrendben haladj a lépésekkel. Ha inkább rábíznád egy profi csapatra weboldalad elkészítését, keress minket elérhetőségeinken!

HoriWebSolutions notebook

WordPress alapok: a legfontosabb előnyök

A WordPress legnagyobb előnyei elérhetősége, ingyenessége, egyszerűsége, szinte korlátlan bővíthetősége. Ezek együttese adja már-már behozhatatlan előnyét a többi tartalomkezelő rendszerhez és az egyedi fejlesztésű weboldalakhoz képest. Természetesen vannak olyan esetek, amik a WordPress nem felel meg a követelményeknek egy bonyolult weboldal esetén, de a legtöbb esetben tökéletesen kielégíti az ügyféligényeket. De mit is jelentenek ezek az előnyök pontosan?

Ingyenes WordPress motor

A WordPress weboldalak alapja a motor, melyet telepítened kell a webtárhelyedre. Ehhez szükséged van egy domainre, melynek tulajdonjogával te rendelkezel. Ha ez megvan, rendelkezned kell egy webtárhellyel. A legjobb megoldás, ha a domain regisztrátorod, valamint a webtárhelyed szolgáltatója megegyezik. Ha nem tudod, milyen szolgáltatót válassz, ajánljuk a Rackhost Zrt.-t. Szolgáltatásuk gyors, kezelése egyszerű, valamint megbízható támogató csapattal rendelkeznek, ha elakadnál bármilyen beállítással. Ha nálad van a domain és a webtárhely is, akkor indulhat a WordPress motorjának telepítése. A telepítőfájlokat teljesen ingyen (!) töltheted le a WordPress.org (link) oldaláról. Ezt csak ki kell csomagolnod, majd a webtárhelyed gyökérkönyvtárába át kell másolnod egy FTP kapcsolaton keresztül.

Ingyenes WordPress sablonok

A WordPress-ben könnyedén megváltoztathatod az oldal kinézetét, miközben a tartalom ugyanaz marad. A választott dizájnt egy sablon (angolul theme-nek nevezik) telepítésével állíthatod be oldaladra. Ha mégsem vagy elégedett a megjelenéssel, bármikor kereshetsz egy másik sablont, amire leválthatod aktuális témádat. A sablonok váltása nem befolyásolja tartalmadat, csupán a megjelenésén (színek, háttér, elrendezés, betűtípus) fog változtatni.

A WordPress sablongyűjteményben közel 12 ezer ingyenes sablon közül válogathatsz. Ha hajlandó vagy fizetni érte, akkor prémium sablonokat is vásárolhatsz magadnak akár már néhány ezer forintért. Jó gyakorlat, hogy olyan sablont választasz (ez később különösen fontos lesz a bővítményeknél is), amire sok pozitív vélemény és értékelés érkezett. Az ingyenes sablonok között is találhatsz gyönyörű témákat, viszont sajnos a fizetős sablonok is lehetnek borzasztó minőségűek.

A legtöbb sablon használatával reszponzív weboldalakat építhetsz, azaz mobil eszközökön (pl. okostelefon, tablet) is megfelelően jelenik meg a weboldal. Ez azt jelenti, hogy a mai trendeknek megfelelően mindenki számára elérhetővé teheted tartalmad, megfelelő minőségben. Ugyanis 2021-ben a weboldalak böngészése már nagyobb arányban történik mobil eszközökről, mint PC-ről.

Egyszerű kezelhetőség: már nem kell a fejlesztőcsapat

Egy egyszerű felépítésű weboldal elkészítése többé már nem igényel egy teljes fejlesztőcsapatot. Természetesen egy bonyolult web app nem ebbe a kategóriába tartozik, ott továbbra sem tudod kikerülni a programozókat, de ebben a cikkben nem is ilyen alkalmazások fejlesztésével foglalkozunk.

Egy WordPress weboldal szerkezete különböző elemekből áll. Ezeket az elemeket tetszés szerint tudod beilleszteni, módosítani, kicserélni. Az oldal szerkezetének felépítését akár a billentyűzeted használata nélkül is elvégezheted.

Ahogyan egyre többet használod, és egyre magabiztosabban kezeled, úgy válsz egyre inkább képessé arra, hogy helyenként egy-két kódsort beillessz az oldalba, ha szükséged lesz rá. De az esetek legnagyobb részében erre nem lesz szükséged, hanem egyszerű kattintásokkal tudod alakítani webolalad. A WordPress kezelőfelületén könnyedén tudod elvégezni a következő feladatokat:

  • főoldal szerkesztése
  • blogmotor beállítás
  • blogposztok szerkesztése beépített szerkesztő használatával
  • képek, videók feltöltése
  • menük szerkesztése, menüpontok lecserélése
  • kategóriák létrehozása a blogposztokhoz
  • landing oldalak létrehozása termékértékesítéshez
  • Facebook integráció
  • kapcsolati űrlap beágyazása automatikus email küldéssel
  • jogosultságok kiosztása, felhasználók kezelése

Milyen weboldalak készítésére alkalmas?

A WordPress kezelőfelület pont olyan könnyen kezelhető, mint Microsoft Word szövegszerkesztőd. A szövegszerkesztőhöz hasonló felületen írhatod bejegyzéseidet, alakíthatod szöveged elrendezését, külalakját. WordPress alapon szinte bármilyen vállalkozói weboldalt építhetsz. Ha egyszerű blogra van szükséged, bemutatkozó oldalt készítenél új (vagy meglévő) vállalkozásodnak, webshopot (online áruházat) hoznál létre, a WordPress megfelelő választás lesz. Azonban minél bonyolultabb igényeid vannak, annál nagyobb eséllyel lesz szükséged weboldal fejlesztő szakemberre.

Ingyenes WordPress bővítmények telepítése

A funkciók bővíthetősége, rugalmassága a WordPress egyik legnagyobb előnye. Ahogyan használod a weboldalad, új funkciókat akarsz majd hozzáadni. Valószínűleg szükséged lesz egy kapcsolat űrlapra. Elképzelhető, hogy egy galériát is beillesztenél a portfóliód bemutatásához. Esetleg egy naptárt másolnál az oldaladra, hogy időpontot tudjanak foglalni ügyfeleid? Ezeket mind meg tudod oldani különböző bővítmények (angolul: plugin) használatával. A legtöbb bővítmény ingyenes telepíthető (és általában mindegyiknek van egy fizetős (Pro) verziója, amelyben további funkciók érhetők el.

Rengeteg bővítmény érhető el már magyar nyelven is, ami nagyon sokat segíthet. Lehetőleg ne használj felesleges bővítményeket, mivel a sok bővítmény használata hajlamos belassítani webolalad.

WordPress keresőoptimalizálás (SEO)

A legtöbb tartalomkezelő rendszerhez hasonlóan a WordPress is alkalmas keresőoptimalizálásra. Alapvetően a SEO sikeressége nem a rendszeren múlik, hanem azon, hogy mennyi ismered és érted a keresőmotorok (pl. Google) működését. Azonban néhány bővítmény nagyon sokat tud segíteni, hogy a tartalmad jól optimalizált legyen. Ajánljuk a Yoast SEO bővítményt, amely segít a weboldalad, blogod, blogbejegyzéseid keresőoptimalizálásában.

Milyen hibákat követnek el a leggyakrabban a WordPress használata közben?

A sok előny mellett hátrányai is vannak a WordPress-nek, illetve vannak gyakran előforduló hibák, melyre érdemes odafigyelni. Ezek nagy része megelőzhető egy kis odafigyeléssel. Nézzük, mik ezek a hibák.

Sérülékenység / támadhatóság

A WordPress felhasználóinak számából adódóan népszerű célpont a hackerek, támadók számára. Ezért fontos a biztonságra figyelnünk! Igazából általános érvényű szabály, de itt különösen fontos: használj bonyolult jelszót! Ne használj értelmes szavakat tartalmazó, netán személy vonatkozású jelszavakat (pl. név, születési dátum, kutyád neve, stb.). Lehetőleg használj valamilyen jelszókezelő rendszert (pl. LastPass), ezekben be van építve egy jelszógenerátor, amivel bonyolult jelszakavat hozhatsz létre egy kattintással.

Mindig használd a WordPress motorjának legújabb verzióját. Belépés után a rendszer figyelmeztetni fog, ha elérhető új stabil verzió, ezeket telepítsd, ezek tartalmazzák a sérülékenységek javítását is.

Készíts biztonsági mentést! Erre is van bővítmény, használd ki ennek lehetőségeit. Jó gyakorlat lehet, ha bizonyos időközönként (havonta, fél évente) készítesz egy biztonsági mentést valamilyen külső tárhelyre is. Itt ajánlom valamilyen felhő alapú szolgáltatás használatát, ahol többszörösen vannak védve fájljaid, egy helyi mentéshez képest. Ha kérdésed van ezzel kapcsolatban, keress minket és segítünk!

Érdemes lehet valamilyen biztonsági bővítményt használnod, amely megvédheti weboldalad a népszerű támadási formáktól (pl. brute force támadás). Ilyen bővítmény például a Loginizer.

Lassú oldalbetöltés

Mit teszel, ha böngészel az Interneten és egy weboldal betöltése akár 4-5 másodpercet is igénybe vesz? Felgyorsult világunkban valószínűleg meg sem várod az oldal beöltését, hanem még a tartalom elolvasása nélkül kilépsz és keresel egy másik weboldalt, aki hasonló szolgáltatást kínál. Sajnos a WordPress alapú oldalak esetében elég gyakori a lassú oldalbetöltés. Ennek több oka is lehet:

  • gyenge minőségű tárhely: sok tárhelyszolgáltatónál sajnos még ma is előfordul, hogy nem SSD-n tárolják weboldalaid adatait, így nem tudnak megfelelő sebességet biztosítani a jelenkor elvárásainak, ezért azt ajánljuk, hogy a webtárhelyen semmiképp ne spórolj (Ha nem tudod, melyik szolgáltatót válaszd, keress minket, hogy segíthessünk!)
  • túl nagy méretű képek: ha 3-4 MB méretű képeket használsz, méretezd át megfelelő méretűre és hamar meglátod a különbséget
  • felesleges bővítmények: elképzelhető, hogy még csak most ismerkedsz a bővítményekkel, így tesztelned kell ezt-azt, viszont amit nem használsz, azt mindenképp töröld, illetve nézz utána a felhasználók véleményei közt, hogy egy-egy bővítmény mennyire ront a teljesítményen
  • méretes témák: sajnos a tökéletesen kinéző, mindenféle vizuális effektekkel színezett témák hajlamosak erősen lassítani az oldalad, így, ha nem muszáj, inkább ne ezeket használd

Összegzés: neked való a WordPress?

Az előnyök és hátrányok végig olvasása után láthatod, hogy a gyakori hibák elkerülése inkább csak odafigyelést igényel, mintsem komoly szakmai hátteret. Ha megfogadunk tanácsainkat és ezekre odafigyelsz, könnyen építhetsz minőségi weboldalt. Már „csak” a tartalomra kell figyelni, hogy ez is minőségi legyen. Sajnos ez nem könnyű feladat, de ez is tanulható vagy megfelelő szakemberek segítségével megoldható.

Véleményünk szerint 2021-ben sem lesz igazán komoly kihívója a WordPress-nek a tartalomkezelő rendszerek között, így ez a legjobb választás, ha megbízható megoldást keresel vállalkozásod weboldalához. Ha még most sem tudod, hogy elég lesz-e a WordPress az igényeidhez, akkor vedd fel velünk a kapcsolatot és segítünk eligazodni, adott esetben pedig akár a weboldalt is megcsináljuk neked. Ne késlekedj, minél előbb bekerülsz a Google látókörébe, annál előbb kerülhetsz az előkelő pozíciók egyikébe a keresési találatok között!

Megosztás:

Facebook
LinkedIn
Ez is érdekelhet

Kapcsolódó cikkek

Trójai vírus

Trójai vírusok

Mi a trójai vírus? A trójai vírus, más néven trójai program, olyan típusú rosszindulatú szoftver, amely megjelenhet a felhasználó számítógépén,

Internetes csalások

Sajnos az egyre növekvő számú internetes csalások ma már az életünk szerves részévé váltak, és egyre gyakrabban érintenek mindannyiunkat, mivel